Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил

...
Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил
Коментари Харесай

Иванов: Обвиненията на Петков към КЕВР показват некомпетентност

" Абсурдно е изказванието, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от ръководещото мнозинство). Такова изказване в никакъв случай не е отправяно до момента в продължение на 22 години. Това значи две неща - или доста ниско равнище на осведоменост, което не може да бъде опрощение за българския министър председател, или високо равнище на непросветеност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са дотам неоснователни, че в първия миг се стъписах, по тази причина изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. Европейската комисия е осведомена за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика. " Това съобщи пред БНР Иван Иванов, ръководител на КЕВР.  Той акцентира, че КЕВР действа без значение от изпълнителната власт и изявлението на премиера Петков е в жестоко нарушаване на този принцип на самостоятелност:

" Премиерът би трябвало да съблюдава закона и да почита независимостта на регулатора, а не да счита, че КЕВР би трябвало да съгласува авансово решенията си с държавното управление. Това не е правено, откогато аз съм ръководител на КЕВР. Най-голямото достижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този интервал, и която в този момент брутално ръководителите на държавното управление се стремят да смачкат. Очаквам писмо от Европейска комисия, в което те да разясняват тези дейности на премиера и на част от политиците в България, тъй като това е връщане обратно ", сподели ръководителят на енергийния регулатор. Той изясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго избран график за съвещанията: " От две години насам, след сключване на анекс 13 сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ", всеки месец цената на газа се актуализира - в сходство с цената на газовите хъбове в Европа и отчасти на цените на природния газ, на суровия нефт и неговите деривати. Ние се събираме на съвещание на всяко първо число от месеца, с цел да може до края му тази цена да бъде официализирана и годна ".

По тематиката за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата ръководителят на Иванов изрече мнение, че това нанася тежка щета: " Мораториумът смачка едно доста положително решение на КЕВР. Използвахме регулаторни принадлежности и насъбрани средства във фонда " Сигурност на енергийната система " и от 64% по първичните калкулации на цената на тока, ние намалихме това нарастване на 11,5%. " Според него внезапното повишаване е можело да се предотврати, в случай че държавното управление краткотрайно смъкна Данък добавена стойност на енергоносителите до 10%. Той уточни, че няма пояснение за какво държавното управление не желае да направи това.

Председателят на Комисията предвижда, че кабинетът ще обезпечи подкрепяне на " Топлофикация-София ", " с цел да не се провокира гърмеж на национално неодобрение ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР